Seminář České bankovní asociace k základním registrům

28. 1. 2016 proběhl v budově centrály Komerční banky seminář, který uspořádala Česká bankovní asociace spolu se Správou základních registrů pro zájemce z oblasti bankovních služeb na téma základních registrů a využívání  referenčních údajů.

Ředitel správy základních registrů Michal Pešek představil základní pojmy a principy fungování základních registrů včetně aktuálně připravovaných projektů v souvislosti s evropským nařízením eIDAS. Velký zájem byl i o připravované úpravy způsobu poskytování údajů z registru obyvatel a jejich změn jiným osobám na základě souhlasu majitele údajů.

Širokou diskuzi rozpoutaly informace o vytváření systému elektronické identity, jejímž nosičem bude elektronický občanský průkaz, jejím základem budou data v registru obyvatel a ověření identifikace bude zprostředkovávat Národní identitní autorita, kterou vytváří Správa základních registrů. Díky systému elektronické identifikace bude mít každý možnost jednoduše využívat elektronické služby všech členských zemí EU a postupně i komerčních subjektů.